Descobreix la tradició de la Setmana Santa a Catalunya i aprèn a preparar la mona de Pasqua amb aquesta recepta tradicional.
La mona de Pasqua és una tradició gastronòmica que es celebra durant la Setmana Santa a molts països del món. Encara que el seu origen és incert, es creu que aquest dolç té un passat lligat a les celebracions religioses de la Pasqua i les celebracions paganes de la primavera.
La paraula "mona" prové del llatí "monus", que significa "solitari" o "senzill". Originalment, la mona era un pa dolç decorat amb ous durs i altres símbols de la primavera, com flors i plantes. Es creu que aquesta tradició va sorgir a l'Antiga Grècia, on es deia que els ous representaven la vida nova i la primavera.
Durant l'Edat Mitjana, la mona es va convertir en un dolç més sofisticat que es servia en ocasions especials com la Setmana Santa. El dolç era decorat amb ous, ametlles, fruita seca i altres dolços, i es regalava a familiars i amics / amigües com a mostra d'afecte.
Amb el temps, la mona de Pasqua va esdevenir una tradició popular en molts països, on es prepara amb ingredients i decoracions diferents depenent de la regió.
A Catalunya, la tradició de regalar la mona de Pasqua és molt arrelada i es remunta a molts anys enrere. Tradicionalment, eren els padrins qui feien aquesta dolça i sucosa sorpresa als seus fillols / filloles durant la Setmana Santa.
El padrí solia triar la mona de Pasqua amb molta cura, buscant el millor dolç i les decoracions més atractives per als seus fillols / filloles. La mona solia estar decorada amb figures de xocolata, ous de Pasqua, dolços i altres detalls que agradaven als nens i nenes.
Avui en dia, encara es manté aquesta tradició, però també s'ha ampliat a altres membres de la família, com els pares, mares, avis, avies o tiets i tietes. És una manera de demostrar afecte i amor als éssers estimats durant aquesta època tan especial de l'any.
En resum, la tradició de regalar la mona de Pasqua a Catalunya és una manera de demostrar carinyo i estima als fillols / filloles i als éssers estimats durant la Setmana Santa. Aquest dolç tan especial és una part important de la cultura catalana i continua sent una tradició viu en moltes famílies.
A continuació us deixem la recepta per a que la pugueu fer a casa durant el cap de setmana!
Ingredients:
- 500 g de farina de força
- 100 g de sucre
- 100 ml de llet
- 100 ml d'aigua
- 2 ous
- 50 g de llevat fresc
- 100 g de mantega a temperatura ambient
- Raspallades de llimona
- 1 ou per pintar
- Sucre per decorar
- Fruita, ametlles, xocolata (opcional)
Preparació:
- En un bol gran, barreja la farina i el sucre. Fes un forat al mig.
- Escalfa la llet i l'aigua fins que estiguin tèbies. Afegiu el llevat i remeneu fins que estigui completament dissolt.
- Aboca la barreja de llevat en el forat del bol de la farina i comença a remenar amb una cullera de fusta fins que estigui ben barrejat.
- Afegeix els ous un a un, barrejant bé després de cada un.
- Incorpora la mantega a temperatura ambient i continua barrejant fins que la massa estigui suau i elàstica.
- Afegeix les raspallades de llimona i opcionalment, la figa seca i ametlles picades o trossejades.
- Amassa la massa durant 10-15 minuts fins que estigui suau i llisa.
- Deixa reposar la massa en un lloc càlid i sec, coberta amb un drap de cuina, fins que dobli el seu volum, aproximadament durant una hora.
- Un cop la massa ha pujat, retira-la del bol i col·loca-la en una safata per a forn, donant-li la forma que vulguis.
- Pinta la superfície amb ou batut i decora amb sucre granulat.
- Opcionalment, pots afegir peces de xocolata per sobre.
- Deixa reposar la mona durant uns 20 minuts mentre escalfes el forn a 200ºC.
- Forna la mona durant uns 25-30 minuts fins que estigui daurada.
- Retira del forn i deixa refredar abans de servir.
Imagen de Kireyonok_Yuliya en Freepik
Esperem que passeu una bona setmana santa i un gran dia de la mona!