L’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya juntament amb ACELLEC han qualificat de “insuficients” les prestacions econòmiques
El Govern de la generalitat el 10 de novembre va aprovar un decret llei de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l’àmbit de l’educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de la Covid-19 en un sector que ha vist reduït els seus ingressos significativament. No obstant, L'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) i ACELLEC ha manifestat que aquest suport “és totalment insuficient i no ha contemplat ni de lluny el greu impacte que la pandèmia està tenint en aquestes instal·lacions atès que han hagut d'aturar pràcticament la seva activitat durant un període de temps prolongat i no evitaran el risc actual de tancament de moltes de les instal·lacions.”
L’ajut en qüestió és de pagament únic i s’ha dividit en tres modalitats. Es destinaran 1500 euros per a entitats, empreses, i treballadors autònoms que fan activitats de lleure educatiu d’esplais de dilluns a divendres, 3500 euros per a entitats que duen a terme activitats extraescolars, i 5000 euros per a entitats privades titulars o gestores d'instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut. Des del moment que es va decretar la pandèmia, el 13 de març, molts espais educatius han tingut dificultats i incovenients per poder obtindre algun ingrés durant aquests 8 mesos de pandèmia que portem.
L’inici del confinament va coincidir amb la temporada de colònies escolars de primavera, i com a conseqüència, es va veure afectada dràsticament amb una pèrdua de facturació de 50 milions. La situació postconfinament ha comportat una sèrie de mesures sanitàries que no va permetre que els centres facturessin els mateixos ingressos que altres anys. Es va poder reprendre l’activitat durant l’estiu, però es va notar un descens alt d’activitats i no van poder recuperar els diners perduts durant el confinament. L’ocupació a la gran majoria d'instal·lacions durant l'estiu va caure entre un 70% i un 90% respecte a l’any passat. També van baixar significativament el nombre de beques en activitats de colònies a 634 que correspon a una distribució de 63.400,00 euros dels 3,5 milions d'euros de recursos extraordinaris que s’havien previst anteriorment.
Tenint en compte la gran pèrdua d’entrada de diners en el sector educatiu L’ACCAC ha reiterat que “les instal·lacions juvenils no ha rebut, i reclamem, el suport del Govern que entenem és el que correspondria per tal de preservar aquest recurs educatiu de país i que es reconeix com d’interès públic i d’utilitat social i educativa.” Actualment, la situació d’incertesa degut a la pandèmia provoca que l’ocupació de les instal·lacions al sector del lleure estigui sent baixa o pràcticament nula i no s'espera una gran activació fins a mitjans de març. Davant aquesta realitat, un gran nombre de treballadors, especialment els joves que són els que més tenen contractes temporals en el sector del lleure, no recuperaran els períodes habituals de contractació i aquelles persones que ja es troben en l’actualitat en un ERTO, perdran el seu treball si han de tancar definitivament empreses. Les cases de colònies són petits motors econòmics i de generació d’ocupació, molts cops en llocs rurals, convertint-se en agents indispensables pel reequilibri territorial del nostre país.
El mecanisme per sol·licitar els ajuts de la Generalitat ha portat molta controvèrsia en el món del lleure educatiu. No tan sols per la quantitat de diners que els autònoms consideren insuficients, ja que molts d’ells es troben en una situació molt greu, sinó també per la manera d’accedir-hi. La pàgina web es va col.lapsar en menys de 24 hores i no tots els autònoms van poder aconseguir entrar a la sol.licitud de la prestació econòmica. Només els 10.000 primers van poder fer-ne la sol.licitud. Des de la Generalitat han anunciat que “no ha funcionat com esperaven i que estan dissenyant un nou mecanisme legal més àgil que arribi al màxim d’afectats possibles i que es mantingui de manera regular en el temps que perduri la pandèmia.”