Colònies escolars
Les escoles que desitgin realitzar una estada a les nostres cases de colònies es poden contactar a través de:
Grups & Esdeveniments
Si voleu venir a les nostres cases o venir a celebrar un esdeveniment podeu reservar a través de:
Turisme familiar
Viu una estada a les nostres cases de colònies i gaudeix d'un entorn únic.
Tornar

La ciència darrere de les emocions: el cervell en acció

Descobreix  com les experiències modelen el nostre estat intern i emocional


Aquesta setmana s'ha celebrat el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència, i per això, volem aprofitar per parlar sobre un tema que és fonamental en la ciència, però que també ens afecta a tots a la nostra vida quotidiana:
les emocions.

Les emocions són com un llenguatge secret que el nostre cervell utilitza per comunicar-se amb nosaltres. Tot i que a vegades ens semblin confoses o difícils de gestionar, són senyals importants del que està passant al nostre cos i a la nostra ment. 

Alguna vegada t’has sentit feliç i trist/a al mateix temps? O potser, durant una discussió amb un amic mentre jugàveu, vas sentir certa ira i, alhora, tristesa. És completament normal sentir emocions entrellaçades, i la raó d’això està en com funciona el nostre cervell.  


Què succeeix al nostre cervell quan sentim emocions?


El cervell és el centre de control de totes les nostres emocions. Quan experimentem alguna situació que ens afecta, com ara un conflicte amb una amiga o un moment divertit, diferents parts del nostre cervell s’activen.  
Per exemple, l’amígdala, que és com una mena de “sensor d’alerta” d’emocions, s’activa ràpidament davant situacions que ens generen por, ira o sorpresa. En canvi, quan sentim felicitat, és una part diferent del cervell: és el còrtex prefrontal la que està més involucrada. 


Imagina que estàs a les colònies escolars d’Edulònia… Estàs jugant amb els teus amics, però de sobte, alguna cosa no surt com esperaves, i comences a sentir angoixa i frustració. Aquest malestar el processa l’amígdala, però també si et prens un moment per tu, per reflexionar sobre el que t’està passant, el teu còrtex prefrontal t’ajuda a decidir com reaccionar de forma més calmada. Aquest és el primer pas per gestionar les teves emocions: reconèixer el que estàs sentint i entendre d’on ve.


Per què ens sentim d’aquesta manera?


Les nostres emocions sorgeixen per un conjunt de senyals que el nostre cervell rep del nostre cos i de l’entorn que ens envolta. Per exemple, si estàs jugant un partit i un company no passa la pilota quan més ho necessites, pots sentir-te decebut. Aquesta emoció és una reacció natural que ens ajuda a enfrontar situacions que ens generen incomoditat. El problema és que, a vegades, quan no sabem gestionar-ho, podem reaccionar de manera impulsiva i desproporcionada, el que pot empitjorar la situació. 


La diferència entre pensaments, sentiments i emocions


És important entendre la diferència entre pensaments, sentiments i emocions, perquè moltes vegades estan connectats. Els pensaments són idees que passen pel nostre cap; per exemple: “Em sento malament, perquè no hem guanyat el partit”.

El sentiment és una sensació que pot durar una mica més de temps, com la tristesa que pots sentir després de viure alguna experiència que no ha sortit del tot bé.  I les emocions són respostes més immediates i automàtiques, com la il·lusió que sents quan una amiga et diu que s’ho passa molt bé jugant amb tu. 

És molt comú que aquestes tres experiències sensorials i cognitives es fusionin, per això a vegades ens podem arribar a sentir confosos. Per exemple, a les colònies escolars, pots sentir felicitat per estar amb els teus amics, però al mateix temps sentir enyorança per trobar a faltar a la teva família. Aquestes dues emocions oposades poden coexistir.
 
 


Per què durant els primers anys és més difícil reconèixer les nostres emocions?


 Quan som petits, el nostre cervell està aprenent a identificar i entendre les nostres emocions. Als primers anys de vida, el cervell no té encara les eines necessàries per processar de forma clara el que sentim. En aquesta etapa, el cervell encara està aprenent a entendre i gestionar les emocions. Els nens no sempre saben què senten, per la qual cosa a vegades ploren o criden, perquè encara no han desenvolupat la capacitat per posar paraules al que senten.

A mesura que creixem, anem aprenent a reconèixer les nostres emocions i les canalitzem d’una forma més equilibrada. Anem entrenant aquesta capacitat mitjançant activitats educatives, i aprenem a autogestionar-nos emocionalment.

De fet, les colònies escolars són un excel·lent espai per això, perquè ens permeten estar amb altres nens i nenes, i ens ajuda a identificar el que sentim i també empatitzar amb el que poden estar sentint els altres. Mitjançant jocs, activitats, converses amb els monitors i educadors, anem millorant la nostra intel·ligència emocional, el que ens ajuda a tenir una millor regulació i gestió del que ens passa per dins.
 




Com les colònies escolars ajuden a gestionar les emocions?


A les colònies escolars, els alumnes tenen l’oportunitat de viure experiències que els ensenyen a gestionar les seves emocions de forma pràctica. Ja sigui jugant en equip, resolent conflictes o inclús treballant en projectes. Les colònies proporcionen un ambient supervisat on els nens i les nenes poden experimentar diferents emocions i aprendre a reconèixer-les. A més, els monitors i educadors juguen un paper fonamental en ajudar els estudiants a parlar sobre el que senten i a comprendre per què reaccionen d’aquesta manera davant de determinades situacions. Aquest tipus d’activitats ajuden a crear una base sòlida d’intel·ligència emocional, que ens serà útil per tota la vida. 


La importància de reconèixer i canalitzar les emocions


És imprescindible que aprenem a identificar les nostres emocions i gestionar-les de manera sana. L’educació emocional ens permet ser més conscients del que sentim, pensem i fem; ens ajuda a prendre decisions més equilibrades i tenir relacions més sanes amb els altres. Saber gestionar les nostres emocions ens dona més perspectiva i marge de millora sobre la nostra vida i ens ajuda a enfrontar els reptes d’una forma més tranquil·la. Com tot, això s'aprèn amb pràctica i dedicació. És com entrenar el cervell per estar més forts! ;)


Les emocions són essencials


Les emocions són una part fonamental de la nostra vida. Ens ajuden a connectar amb nosaltres mateixos i amb els altres, però també poden generar confusió si no les acabem d’entendre. És molt important educar-nos per reconèixer el que sentim, comprendre per què ho estem sentint i aprendre a gestionar-ho de forma efectiva. A les colònies escolars d’Edulònia, els nens tenen les eines necessàries per entendre les emocions, cosa que els permetrà enfrontar-se a la vida amb major equilibri i harmonia. Al final, entrenar la nostra intel·ligència emocional ens ajuda a estar més segurs de nosaltres mateixos, prendre decisions més sàvies i viure d’una manera més autèntica. 

13 Feb 2025