Entre l'entrada del novembre i l'arribada dels primers mesos de primavera, gaudim d'una de les temporades més esperades per tots els catalans i catalanes: la temporada dels calçots i, per tant, de les tan estimades calçotades.
El calçot és un menjar típic de la regió occidental de Catalunya, més concretament de Valls. Les últimes dècades aquesta tradició s'ha anat estenent i actualment es pot degustar aquest deliciós menjar a qualsevol part de Catalunya durant mitjans de l'hivern i principis de la primavera. Ara bé, quin és l'origen d'aquesta llarga tradició catalana?
Per entendre d'on ve, ens hem de remuntar al s.XIX on el pagès Xat Benaiges va descobrir una forma especial de fer créixer la ceba blanca; aquesta consistia a deixar mitja ceba colgada i a mesura que creixia tapar-la amb terra. Aquesta acció rep el nom de calçar, que és el que li dona nom al calçot. Tot això, alguns historiadors situen la història del calçot molt més enrere, a l'imperi romà, ja que es va descobrir una pintura del s.III on es veu una figura menjant una ceba blanca.
Així i tot, és considerat des de fa uns 200 anys el pare dels calçots, al pagès Xat Benaiges. Si bé tota la història d'aquest menjar, comença 2000 anys abans, molt lluny de Catalunya, a Hongria, on es va trobar una pintura del que semblava un esclau de l'època dels romans que aguantava amb una mà una safata i amb l'altra feia un gest que menjava alguna cosa. L'arqueòleg László Borhy, després d'estudiar i restaura la pintura, va dir que allò que menjava l'esclau eren calçots. Encara haver-hi controvèrsia amb el seu origen el que si sabem segur és que té moltes propietats nutritives. A part del seu sabor tan bo, està comprovat que els calçots són bons per prevenir constipats, per la coagulació de la sang i aporta uns elements essencials com: potassi, ferro, zinc, fòsfor i àcid fòlic.
I no podíem acabar de parlar d'una calçotada sense parlar d'un dels elements que porten més controvèrsia: calçots amb salsa o sense? Aquesta salsa és coneguda per molts com a salsa de romesco, tot i que en realitat, la salsa tradicional que els acompanya és la salsa Salvitxada, molt semblant al romesco, però la diferencia principal és que porta més tomàquet que pebrots al forn.
Finalment, si encara no has fet una calçotada o n'has fet alguna, però t'has quedat amb ganes de més, el cap de setmana del 19 de març Edulònia organitza una calçotada amb famílies. És un dels caps de setmana temàtics on passarem un cap de setmana ple de calçots i activitats pels més petits fins als més grans de la casa. Si vols més informació, pots consultar-ne aquí el programa.
Aquest cap de setmana temàtic es farà a la finca La Capella, Poblet, una de les nostres quatre cases de colònies. Uns dies envoltats de molta natura i en una casa amb molts racons a descobrir. Us esperem!
La tradició de la calçotada
09 Mar 2022