Recomanacions per guiar als joves en el Món Digital
Les plataformes de comunicació digitals han generat una profunda transformació en la manera com els adolescents es relacionen amb el seu entorn. Per a aquesta generació, l'accés a Internet i les aplicacions en línia és una realitat innegable, ja que han crescut immersos en aquest context digital. Tot i això, aquesta connexió constant amb el món virtual també ha intensificat les complexitats emocionals pròpies de l'adolescència. La pressió que experimenten en estar connectats a les xarxes socials crida l'atenció i és important comprendre per què passa això.
Les xarxes socials acostumen a generar dubtes sobre el paper d'Internet en la resolució de les seves inquietuds i en la seva capacitat per accedir a informació veraç. El problema no està tant en l'eina en si, sinó en la manca d'habilitats per discernir i contrastar la informació disponible, així com en la dificultat per gestionar adequadament les emocions davant de l'allau d'estímuls virtuals.
Per a les famílies i els educadors, gestionar l'ús d'aquestes plataformes pot semblar un gran repte, però amb algunes eines pràctiques i un enfocament centrat en l'empatia i la connexió, aquesta etapa pot ser més suportable per a tothom. A continuació presentem els aspectes fonamentals que cal considerar per protegir el benestar dels joves.
Salut mental: com ajudar a protegir el benestar emocional dels joves?
Hem de comprendre que els adolescents estan en un viatge d'autodescobriment. Exploren qui són i què els agrada, mentre intenten trobar el seu propi camí al món. Moltes vegades això implica trencar amb els patrons familiars i explorar noves identitats. Les plataformes digitals són l'escenari perfecte per a aquest procés perquè els permet crear i projectar diversos perfils o fins i tot personalitats en línia. Aquestes eines digitals són molt útils, perquè els poden ajudar a socialitzar, aprendre idiomes, conèixer sobre altres països i cultures, entretenir-se amb jocs en línia o informar-se de l'actualitat.
No obstant això, no podem eludir la possibilitat que, en un dels perfils que creen, mostrin el seu costat més incomprès, potser frustrat per la manca de respostes a les preguntes o solucions a les inseguretats. És en aquest punt on sorgeixen les preocupacions de les famílies i els educadors: l'adaptació de rols a les xarxes i la capacitat de crear un personatge digital que difongui negativitat, jutgi i distorsioni la realitat. D'altra banda, també hi ha la possibilitat que transmetin una actitud vulnerable davant d'una societat digital, immensa i anònima, cosa que podria exposar-los a situacions delicades davant de possibles malentesos o interaccions negatives.
És important destacar que la incidència més gran de l'ús de les xarxes socials es dóna entre els joves de 16 a 24 anys, un període crucial per al desenvolupament emocional i psicosocial de les persones. Per aquesta mateixa raó, cal posar especial atenció en com les xarxes socials poden afectar el seu estat d'ànim i benestar emocional, i en com gestionen tot el contingut que produeixen i comparteixen. Aquesta supervisió parental és fonamental per ajudar-los a navegar de manera saludable i constructiva.
Com podem supervisar l'ús de les xarxes socials sense que tinguin una sensació de control excessiu?
Per supervisar l'ús de les xarxes socials dels adolescents s'ha de trobar un equilibri entre protecció i autonomia. És imprescindible establir-hi una comunicació oberta i empàtica, on s'expliquin els motius darrere de la supervisió i es fomenti un ambient de confiança mútua. A més a més, és útil establir regles clares i acordades prèviament, que defineixin els límits i les expectatives quant a l'ús de les xarxes socials. Això pot incloure horaris específics per a laccés, la revisió periòdica de lactivitat en línia i la prohibició de certs tipus de contingut.
Cal evitar adoptar una postura autoritària o invasiva perquè això generarà resistència per part dels joves i dificultarà la construcció d'una relació de confiança. En el seu lloc, es pot aportar un enfocament col·laboratiu on s'involucri els menors en el procés de presa de decisions i se'ls animi a expressar les seves preocupacions i opinions. Això no només transmet una sensació de control i responsabilitat sobre el seu propi comportament en línia, sinó que també promou habilitats de pensament crític i independència.
S'ha d'estar atents als senyals d'alerta de possibles problemes, com ara canvis sobtats en el comportament o l'estat d'ànim, i abordar-los amb sensibilitat i comprensió. La supervisió de l'ús de les aplicacions multimèdia ha de ser un exercici de cura i suport orientat cap al benestar emocional i el desenvolupament saludable dels joves en un món digital en constant evolució.
Salut física: com evitar el sedentarisme induït per l'ús excessiu de les pantalles?
L'addicció a les pantalles pot portar a un estil de vida sedentari, afectant negativament la salut cardiovascular, la postura i contribuint a augmentar el pes. A més, el temps perllongat davant de les pantalles pot tenir repercussions en el benestar emocional, afavorint l'aparició de l'ansietat, la depressió i l'aïllament social.
Per contrarestar aquest problema, és fonamental promoure un equilibri saludable entre el temps dedicat a les pantalles i l'activitat física. Els pares, els educadors i la societat en general tenen un paper crucial en l'educació sobre l'ús responsable de la tecnologia. És important establir límits clars quant al temps de pantalla i fomentar activitats a l'aire lliure, esports i d'altres formes d'exercici físic. També es poden implementar estratègies per limitar les distraccions digitals, com ara establir horaris i/o zones sense dispositius electrònics durant els àpats o abans de ficar-se al llit.
És necessari modelar un comportament equilibrat pel que fa a l'ús de la tecnologia, ja que els infants i els adolescents tendeixen a imitar les conductes dels adults que els envolten. Incorporar pauses actives durant el temps de pantalla i fomentar la participació en activitats familiars que no involucrin dispositius electrònics, pot ajudar a reduir el sedentarisme i promoure un estil de vida més actiu i equilibrat.
En resum, combatre el sedentarisme causat per l'addicció a les pantalles requereix un enfocament integral que combini l'educació, la conscienciació i la promoció d'hàbits saludables tant a casa com a la comunitat. En prioritzar el benestar físic i emocional de les generacions futures, podem treballar plegats per mitigar efectes negatius de l'ús excessiu de dispositius electrònics i fomentar un estil de vida més actiu i saludable per a tothom.
Això pot incloure períodes de "desconnexió" on es promogui la interacció cara a cara i activitats a l'aire lliure.
Com els podem motivar perquè juguin a l'aire lliure i socialitzin?
A Edulònia creiem que les colònies escolars poden ser una solució valuosa. Aquestes experiències ofereixen loportunitat de desconnectar del món digital i connectar-se amb la natura i els seus companys. En participar en activitats a l'aire lliure i socials, els joves poden desenvolupar habilitats socials i emocionals mentre gaudeixen d'un entorn segur i estimulant.
Consulteu el nostre programa d'activitats!
Amb una comunicació oberta, límits clars i experiències enriquidores fora de la pantalla, podem fomentar un desenvolupament saludable i equilibrat per a tothom.